‘Ikgaondernemen’ op steeds meer niveaus

Kickoff vmbo ceondernemen ikgaondernemen
Het traject ‘Ikgaondernemen’ breidt zich als een olievlek uit over diverse locaties van ROC A12. In Velp en Veenendaal verdiepen steeds meer studenten zich in ‘ondernemen’. Niet eens zozeer omdat ze een eigen bedrijf willen opzetten. Dat is slechts één kant van ondernemen. Ze zijn actief bezig met hun toekomst. Ze leunen niet achterover, maar grijpen hun kansen. Een van die kansen is de opleiding tot het landelijk erkende Certificaat Ondernemen.

Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen, vindt Henk-Paul Hegeman. De opleiding is vorig jaar gestart met een pilot op het mbo in Velp en het vmbo in Veenendaal. De resultaten bevallen zo goed, dat het project ‘Ikgaondernemen’ op steeds meer opleidingen en steeds meer scholen wordt gegeven. “Op de Jozefschool bekijken we of daar ook iets kunnen doen op dit gebied. Kinderen op de basisschool zitten niet stil. Zij ondernemen van alles om de wereld om hen heen te ontdekken.”

Op verschillende locaties in Velp en Veenendaal zijn in januari en februari opnieuw diverse groepen enthousiast van start gegaan. Maar ROC A12 en Henk-Paul Hegeman willen meer. Na het vmbo en het mbo voert hij nu gesprekken met het Over Betuwe College Bemmel, de
Hogeschool Arnhem-Nijmegen en de Christelijke Hogeschool in Ede.

“Het moet een volledige doorlopende leerlijn worden van basisschool tot hbo.” Henk-Paul ziet het helemaal voor zich. “We beginnen met een junior certificaat op het vmbo. Dat wordt
op het mbo uitgediept tot een groot certificaat. Dat wordt vervolgens afgemaakt op het hbo.”

“Je merkt dat de markt reageert op onze plannen. Het bedrijfsleven ziet de voordelen van een opleiding die op verschillende niveaus wordt doorgezet. Toen iemand bij de Rabobank hoorde dat we op het vmbo en mbo bezig waren met een ondernemerscertificaat, werd geopperd of dat misschien ook iets is voor het hbo. Daar zijn inmiddels de eerste gesprekken mee gevoerd en die zijn positief.

vmbo Masterclass ceondernemen

Posted on mei 20, 2014 in Nieuws

Share the Story

Back to Top